Hvem kan få glæde af en øjenlågsoperation?

En del bliver opereret, fordi de kan mærke øjenlågshuden tynge ned på øjenlågene, eller ligefrem, ud på vipperne.
Nogen begynder så at trække øjenlågene og øjenbrynene op, andre lægger nakken tilbage for at se bedre, nogen gør det måske endda ubevidst. Dette kan føre til spændinger og hovedpine.

Andre har endnu ikke nogen mærkbare gener, men ønsker operationen af kosmetiske årsager, så de slipper af med synlig overskuds-hud og så de fx bedre kan lægge øjen makeup.

Ved forundersøgelsen kan jeg afgøre om dine gener vil kunne afhjælpes med en øjenlågsoperation.

Er generne fortrinsvis kosmetiske vurderer jeg om der er hud nok, der kan fjernes, til at du vil kunne se en positiv forskel efter operationen.

Hvad koster en operation af tunge øjenlåg?

Forundersøgelse

1.000 kr

Forundersøgelse mhp. på øjenlågsoperation

Begge øvre øjenlåg

12.800 kr

Dette inkludere operation af begge øvre øjenlåg

Begge nedre øjenlåg

18.800 kr

Dette inkludere operation af begge nedre øjenlåg

Ét øvre øjenlåg

7.400 kr

Dette inkluderer kun operation af ét enkelt øvre øjenlåg

Jeg forbeholder mig dog om alle omstændigheder retten til kun at operere de patienter, hvor jeg vurderer, at det reelt vil gavne.

OBS: Sygesikringen Danmark giver, afhængig af gruppe, enten slet ikke noget, eller kun ganske lidt, tilskud til øjenlågs operationer.

Tryghed hele vejen

Det er Neel Gerner selv, der står for al kontakt til dig.

Lige fra den indledende mail-kontakt og evt. telefoniske rådgivning, til forundersøgelse, operation, fjernelse af tråde og evt. yderligere kontrolbesøg.

1 – 2 dage efter din operationen bliver du ringet op af Neel Gerner, som sikrer sig, at du har det godt, og har forstået al information om, hvordan du skal forholde dig efter operationen.

Du får desuden Neel Gerners private tlf. nr., så du altid kan ringe, hvis der er noget, du er i tvivl om i efterforløbet af din operation.

Hvordan foregår det?

Først kommer du til en grundig forundersøgelse, hvor jeg vurderer, om de symptomer eller kosmtiske gener du har, kan tilskrives de tunge øjenlåg, eller om det evt. er noget andet, der er problemet. Hvis jeg mener, at operation kan gavne, informeres du grundigt mundtligt og får samtidig en skriftlig information med hjem.

  • Medbring eventuelle afstands briller til forundersøgelsen.
  • Medbring en liste over den medicin du evt. bruger.
  • Medbring navn på evt. medicin, som du er overfølsom/ allergisk overfor.


OBS: Husk at oplyse, hvis du har pacemaker.

Hvor sidder arret?

Arret sidder svarende til omslagsfolden på øjenlåget, det man kalder globelinjen. Den del af arret er kun synlig, når man lukket øjnene, og efter nogen måneder som regel ikke synlig mere. Arret går desuden ca 10-15 mm ud i siden mod tindingen. Den del kan man derfor se i starten, men jeg lægger snittet så arret falder sammen med de små smile rynker, vi alle har på det sted. Det vil dog være synligt hos nogen i flere måneder, især hvis det er lidt rødt som ar godt kan være i starten. Brug stærk solcreme ( sun block) på arrene i mindst 3 mdr eller så længe arret er rødt.

Bliver begge øjne opereret samme dag?

Ja, man opererer altid begge øjne samme dag, da det er rarest for patienten at få det overstået.

Det kan dog være en fordel at operere ét af gangen, hvis patienten får mildere blodfortyndende medicin fx hjertemagnyl, som de ikke må holde pause med. Hvis man opererer ét ad gangen, kan man så give en stram forbinding på øjet og derved bedre begrænse evt. fortsat sivende blødning – og derved bedre undgå alt for meget hævelse og misfarvning efter operationen.

Hvis patienten derimod får kraftig blodfortyndende medicin fx Marevan, henvises til specialafdeling.

Hvordan foregår operationen, og gør bedøvelsen ondt?

Der er sat god tid af til operationen, og jeg er meget omhyggelig med at måle og tegne op, så det hverken bliver for meget eller for lidt, der bliver fjernet. Herefter lægges bedøvelse. Dette er noget, en del patienter frygter på forhånd, men som de fleste ikke oplever som noget problem.

Dette skyldes for det første, at det er en ekstremt tynd nål, jeg bruger, for det andet at jeg sprøjter bedøvelsen meget langsomt ind, og for det tredje bruger jeg en bedøvelse, der ikke svier, når den anlægges.

Jeg syer derefter såret sammen med én lang tråd, der føres frem og tilbage fra sårrand til sårrand, lige neden under hudniveau, så man ikke får mærker i huden efter tråden (intrakutan sutur). Det giver efter min mening det pæneste ar bagefter.

Er der mange smerter efter operationen?

Der er meget få smerter, når bedøvelsen aftager efter operationen. Man får smertestillende i form af Paracetamol, inden man forlader klinikken, og nogle patienter, men langtfra alle, får brug for at tage paracetamol igen et par gange den første dag. Der er ikke behov for smertestillende herefter.

Hvis der kommer smerter igen efter nogen dage, skal du kontakte mig, klinikken, eller en anden læge. Dunkende smerter i et operationssår, kan i værste fald være tegn på betændelse, så det skal man reagere på omgående.

Gør det ondt at få fjernet tråde?

Tråden bliver fjernet efter minimum 7 dage, og den er meget nem at fjerne, da det er een lang tråd. Det er derfor ikke noget, man skal være nervøs for. Lige efter trådene er blevet fjernet, og inden såret er vokset helt fast sammen, skal man passe på, at man ikke gnider eller trækker i øjenlåget, da såret så kan risikere at springe op. Hvis det sker, er det næsten aldrig så meget, at det skal syes igen. Man skal blot rense såret og samle det med et plaster, så lukker det sig hurtigt og ender med alligevel at blive pænt. Ved den mindste tvivl skal du kontakte mig eller anden læge.

Hvad hvis jeg ikke kan ligge stille under operationen?

En del patienter er nervøse for, om de kan ligge stille under operationen, eller om de fx kommer til at blinke eller flytte sig lidt. Det skal man endelig ikke være nervøs for.

Man kan desuden, allerede hjemmefra, tage en beroligende pille. Denne udleveres ved forundersøgelsen.

Skulle det alligevel ske at man ligger lidt uroligt gør det ikke noget. Vi taler sammen under hele operationen, hvorved man som patient bliver afledt fra, hvad der foregår.

Hvor lang tid går der, før jeg ser pæn ud?

Lige når operationen er overstået, er man som regel endnu ikke blevet hævet. Herefter tiltager hævelsen langsomt, og som regel er patienten meget hævet og måske også blå den første morgen efter operationen.

Det bliver ved i et par dage, og nogle gange bliver man også hævet og blå under øjnene, da væske og blod synker nedad. Herefter aftager det igen, og patienterne ser oftest allerede pæne ud, når jeg ser dem igen efter 1 uge, hvor vi fjerner trådene.

Enkelte er dog stadig meget hævede og nogen også stadig blå efter 1 uge, og hos dem kan der godt gå yderligere én til to uger, før de ser pæne ud. Dette gælder især patienter, der har tendens til blå mærker.

Dvs. der går fra en til tre uger, før man ser sådan ud, at andre ikke vil bemærke noget.

Man kan dog være lidt on/off hævet i op til flere mdr. indtil lymfe drænagen er helt genetableret, men det er ikke noget andre vil bemærke.

Hvordan skal jeg forholde mig efter operationen?

Det er vigtigt, at man holder sig helt i ro i 4-5 dage efter operationen. Dvs. man skal undgå alt, der får blodtrykket til at stige, så man skal være hjemme fra arbejde. Man må gerne bruge øjnene og læse, bruge computer og se tv. 

 

Hver time de første dage skal man i ca. et kvarter sidde med isposer mod øjnene (fx en ren pose med frosne ærter pakket ind i et tyndt viskestykke). Senere kan det gøres med længere intervaller.

 

Sport og træning skal man vente 14 dage med at genoptage, så det ikke hæver op igen og bliver blåt.

Må jeg godt være i solen efter operationen?

Arret kan godt være rødt i starten, men det bleger af hos alle. Det forudsætter dog, at man ikke får stærk sol på arret i 3 måneder eller evt. længere, hvis det stadig er rødt.

Det skyldes, at et ar kan blive pigmenteret, hvis der kommer sol på, før det er helet. Vil man gerne være i solen, skal man sørge for at smøre arret med stærk solcreme/ sunblock.

Har du yderligere spørgsmål?

Det er ikke alle spørgsmål vi kan dække her på siden. Derfor er du meget velkommen til at  emaile evt spørgsmål til: info@neelgerner.dk, husk at skriv et  kontaktnummer, så ringer vi dig op, for en uforpligtende samtale.

Specialist i øjenlågskirurgi

Skal vi se på dine muligheder for en øjenlågsoperation?

Udfyld formularen herunder og bliv kontaktet uforpligtende af Neel Gerner.

    Tilføj gerne et billede af dine øjne: Krav til billederne: Åbne øjne, blikket lige frem og afslappet pande, dvs ikke løftede bryn

    OBS: Tryk kun én gang på send-knappen og afvent bekræftelse på, at din henvendelse er afsendt (store billedfiler kan tage lang tid at sende). Oplever du fejl, må du meget gerne sende et screenshot af fejlen til info@neelgerner.dk)

    Øjenlæge Neel Gerner
    Øjenlågskirurgi CPH

    Østbanegade 17
    2100 København Ø
    (underste etage)

    © 2023 Øjenlæge Neel Gerner